четвер, 15 жовтня 2015 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Овочева печеня

Богородичні свята (Успіння Пресвятої Богородиці, Перша Пречиста – 28 серпня; Різдво Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста – 21 вересня; Введення в храм Пресвятої Богородиці, Третя Пречиста – 4 грудня) є суттєвою сторінкою святкового календаря українського народу. Возносячи молитви Господу, завжди зверталися і до Пріснодіви Марії – благодатної заступниці та охоронниці людей, Богородиці, яка стала об’єднуючим началом між Богом і родом людським. Різдво Пресвятої Богородиці відзначається християнами як свято радості. В цей день не працювали, не постували, а після храму збирали гостини, які підкріплювалися святковим застіллям. Окрім обов’язкової риби, готували всілякі м’ясні страви: борщ із свининою чи птицею, печеню та душенину з м’ясом, різноманітну городину, фаршировану м’ясною начинкою, голубці, пироги, вареники. Готували багато страв з сиру.

Щоб приготувати печеню потрібно:

•0,5 кг картоплі
•0,5 кг баклажанів
•2–3 морквини
•0,5 кореня селери
•1 корінь пастернаку
•2–3 цибулини
•олія, квас-сирівець, цукор, сіль
•3–4 свіжих помідора
•2–3 зубчика часнику
•зелень петрушки

Картоплю почистити і порізати кубиками. Баклажани ошпарити, звільнити від шкірки і покришити. Почищені моркву, пастернак і селеру потерти на тертушці. Цибулю дрібно та посікти. По черзі підсмажити на олії картоплю (не до повної готовності), корінці, припустити до прозорості цибулю. Все разом скласти у каструлю, залити окропом і тушкувати на середньому вогні. Коли картопля дійде до готовності, заправити трохи підсолодженим квасом-сирівцем або тушкованими й перетертими без шкірки помідорами. Ще трохи притушкувати.

Подавати до столу, заправивши посіченою зеленню й тертим часником.