Найбільшим святом серпня вважалося преображення Господнє, чи другий Спас. До цього дня годилося остаточно впоратися із жнивами та перевезти всі копи жита до обійстя. Крім того, це свято вважалося своєрідним святом врожаю. На цей час достигали більшість сортів яблук, груші-спасівки. Їх уперше зривали і несли до церкви святити разом з медом, цілющими травами, квітами, спілою городиною. Після освячення пригощали один одного пирогами, струдлями з яблуками, свіжими плодами. Роздавали садовину дітям і старцям. Вірили, що чим більше роздаси, тим кращий урожай буде наступного року. Вдома влаштовували гостини, пригощали різними стравами, але на столі обов’язково мали бути всілякі пироги з яблуками, вареники з яблуками, свіжі яблука, груші. Частували медом.
Щоб приготувати спасівський струдель потрібно для тіста:
•250 г борошна
•0,5 склянки теплої кип’яченої води
•2 столові ложки рослинного маргарину чи олії
•1 столова ложка оцту
•0,5 чайної ложки соди
•сіль для начинки:
•0,5 кг яблук
•цукор, кориця
Борошно пересіяти на стільницю, зробити в ньому заглиблення, додати сіль і соду, попередньо погашену оцтом, покласти маргарин (чи олію) і порубати все ножем, перетворюючи на однорідну масу. Замісити тісто. Місити довго, аж поки не утворяться пухирці, бо від цього залежатиме якість струдля. З тіста сформувати кулю, накрити рушником і кришкою і поставити розстоюватися у тепле місце. Приготувати начинку. Яблука помити, порізати на тонкі скибочки й притрусити корицею.Розстояне близько півгодини тісто розкачати на стільниці в тонкий корж, накрутити на качалку, перенести на рушник і розгорнути. За допомогою рушника буде легше перенести струдель на деко. Корж посипати цукром, рівномірно викласти яблука, акуратно, щоб не порвати тісто, завинути струдель і защипнути бокові краї. Перенести на змащене жиром деко, вершечок змастити олією, проколоти виделкою (щоб струдель не тріснув під час випічки) і випікати на сильному вогні приблизно півгодини. Готовий струдель притрусити цукровою пудрою або полити медом.
