Білогородське Благочиння. Українська Православна Церква. За благословінням Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського та всієї України.
понеділок, 15 червня 2015 р.
СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Пиріжки домашні з м’ясом і лівером
Страстна неділя – останній тиждень Великого посту. Його ще називають Живним тижнем (бо ріжуть свиней, готують страви на Великдень). Ще його називають Чистим тижнем, оскільки готуючись до найвеличнішого свята миють, чистять, мажуть, білять, прибирають хату і обійстя. У четвер та суботу хазяйки пекли паски, пиріжки, хліб та інше печиво на весь Пасхальний тиждень. В п’ятницю не пекли нічого, пояснюючи заборону тим, що в день смерті Спасителя не слід палити в печі. Поросят смажили в суботу. Тоді ж готували голубці, печеню, варили борщ та інше, щоб у день Світлого Воскресіння не займатися буденною роботою. На свята треба було лише поставати страви в піч і розігріти. У четвер і суботу фарбували крашанки.
Для приготування пиріжків потрібно:
Для тіста
• Борошно – приблизно 1 кг
• Цукор – 0,5 склянки
• Рослинна олія – 0,5 склянки
• Дріжджі – 50 г свіжих або 2,5 ч. л. сухих швидкодіючих
• Сіль – 1 ч. л.
• Охолоджена кип’ячена вода – 0,5 л
Для начинки
• М’ясо (свинина або яловичина) – приблизно 1 кг
• Печінка (свиняча або ялова) – приблизно 1 кг
• Цибуля – 7–8 шт. середнього треба було лише поставати страви в піч і розігріти. У четвер і суботу фарбували крашанки.
• Сіль, молотий перець – за смаком
Замісити не дуже тверде тісто, поставити в холодильник на 2–3 години. Поки тісто в холодильнику, зробити начинку. Печінку та м’ясо перекрутити на м’ясорубці або дрібно порізати. Розігріти пательню, вилити олію та поставити смажитися фарш на середній вогонь. Через півгодини додати дрібно нарізану цибулю та смажити ще близько 20 хвилин. За 5–10 хвилин до готовності посолити та поперчити за смаком. Коли начинка охолоне, вийняти з холодильника тісто, обмяти і відразу почати ліпити пиріжки. Пиріжки викладати на змащене олією деко, змастити збитим яйцем, дати піднятися. Випікати при температурі близько 180 градусів до готовності.
Тісто на пиріжки виходить м’яким, дуже пухким. Замість м’яса може бути інша начинка: сир, капуста, яблука, сливи та ін. Порція розрахована на 50–60 пиріжків середнього розміру.
А частувала нас цими пиріжечками наша читачка Катерина Дарченко.
