вівторок, 23 червня 2015 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Голубці з шпинату

Свято Трійці має яскраво виражені дохристиянські звичаї, але це не завадило православ’ю адаптувати більшість старослов’янських місцевих звичаїв. Наприклад, поклоніння деревам збереглися у українців у звичаях прикрашати подвір’я і хату клечанням, гілочками, різними запашними травами, зеленню м’яти, любистку, чебрецю, татарським зіллям (аїром), полином, які, за повір’ям, мали відганяти нечисту силу. Готували на Троїцю традиційний борщ, вареники, пироги, голубці, млинці, налисники. Багато споживали різної молодої зелені. Для приготування борщів, начинок для пирогів і налисників використовували щавель, шпинат, лободу, молоде листя кропиви й буряка.


      
Для приготування потрібно:
• Шпинат – 750 г
• Пшоно чи кукурудзяна крупа – 4-5 столових ложок
• Свинина (підчеревок) – 500 г
• Цибуля – 2 шт. великого розміру
• Сметана – ½0,5 склянки
• М’ясний бульйон – 3 склянки
• Борошно – 2 столові ложки
• Олія для смаження
• Сіль, молотий перець, цукор – за смаком

Пшоняну чи кукурудзяну крупу пропарити окропом або приварити не до готовності. Підчеревину подрібнити, підсмажити. Окремо підсмажити нарізану цибулю. Крупу, підчеревину, цибулю змішати, додавши сіль, перець. Шпинат з великим листям перебрати, відриваючи черешки, помити, ошпарити окропом, дати підсохнути. У підготовлене таким чином листя покласти начинку й загорнути. Голубці скласти у казанчик і тушкувати в м’ясному бульйоні зі сметаною на невеликому огні чи в духовці. Під кінець підсмажити на сухій пательні борошно, охолодити, розвести юшкою з голубців, влити в страву, посолодити і дати ще раз закипіти.

Замість шпинату можна використовувати щавель. Смачного!