Традиційна капуста з горохом належить до тих страв, які помалу відходять в історію. А ще ж зовсім недавно наші діди та батьки не уявляли собі життя без цієї ситної та невибагливої страви. Для її приготування навіть існував спеціальний пристрій, котрий називався верцюх. Це була довга палиця, зроблена зі стовбурця молодого дерева, на одному кінці якої залишались частинки гілок. Така собі старовинна версія міксера. Ще ця страва називалась весільною капустою.
Щоб приготувати капусту потрібно:
• квашеної капусти – 6 склянок
• гороху (сухого) – З склянки
• пшона – 1 склянка
• олії – 6 ст. ложок
• цибулі – 2 шт.
• яблуко – 1 шт.
• перець гіркий
• сіль, цукор
Намочити на 12 год. промитий горох. Капусту відтиснути від зайвого соку, залити водою удвічі більшим об’ємом та поставити варити не менше однієї години, щоб квашена капуста стала м’якою. Пшоно промити у кількох водах та залити кип’ятком на 3 хвилини. Коли капуста звариться, половину вийняти, відтиснути і використати як начинку для вареників. До решти капусти додати замочене пшоно, дрібненько порізане яблучко, все гарненько розварити. Горох вистачить залити літром води. Зварений горох розбити верцюхом та перетерти через сито. З’єднати зварену з пшоном капусту з розколоченим горохом, посолити, поперчити, додати цукру, лаврового листка, чебрецю та кмину, ще деякий час проварити. Цибулю порізати напівкружальцями та підсмажити на добрій олії, для запаху додати в кінці кілька ложок лляної. Подати капусту з горохом у глиняних мисочках, зверху щедро полити смаженою цибулькою.
