Великий піст – один із чотирьох головних календарних постів, усталених Православною церквою, який триває сім тижнів перед Великоднем. Під час Великого посту готували багато всіляких каш і кашоподібних страв із пшеничного, гречаного, кукурудзяного, пшоняного борошна, варили лемішку, мамалигу, затірку. Робили пісні млинці, пісні вареники з капустою, картоплею, пампушки, локшину, картопляники, деруни. Вживали чимало страв з гороху, квасолі, сочевиці, овочі, фрукти, а також свіжу і квашену капусту. Пили квас і узвар.
Для приготування потрібно:
• Борошно – 350 г
• Цибуля ріпчаста – 2 шт.
• Морква – 2 шт.
• Капуста білокачанна – 500 г
• Рослинна олія – 80 г
• Сіль – 0,5 ч. л.
У борошно додати сіль, залити 150 мл теплої води. Тісто вимісити, але не перестаратися, щоб не вийшло тугим. Воно повинно не липнути до рук, але залишатися дуже м’яким і ніжним. Накрити рушничком і залишити на 40–60 хвилин.
Цибулю, моркву почистити натерти на крупній тертушці, спасерувати на рослинній олії. Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на три частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум’янитися. Трохи остудити.
Тісто розкачати на борошні товщина не повинна перевищувати 2–3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна стаканом). У кружок із тіста покласти начинку і зліпити вареник.
Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5–7 хвилин. Вийняти, здобрити рослинною олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась.
