середа, 22 червня 2016 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Суп з перловкою та маринованими грибами

Цього разу я розкажу про перлову крупу. Виявляється, що назва перловки походить від слова перл – перли. Ця крупа дійсно нагадує річкові перли. Перловка – це ячмінь.
Наші предки знали толк в рослинах. Якщо заглянемо в історію, то дізнаємось дуже багато цікавого про ячмінне зернятко. Ячмінну кашу їли навіть гладіатори Древнього Риму. Їм, як нікому, потрібні були сила і витривалість. А ще перлову кашу називали кашею Піфагора – він також надавав перевагу ячмінній дієті. І не сам, а разом зі своїми учнями. Він вважав, що цей злак додає не тільки бадьорості, а й сприяє великій концентрації розуму. Приготуємо і ми суп з таким чудо-зернятком.

Для приготування потрібно:
• гриби мариновані – 300 г
• картопля – 3 шт.
• цибулина – 1 шт.
• морква – 1 шт.
• перлова крупа – 3 ст. ложки
• 2 зубки часнику
• олія
• сіль, перець – за смаком

Цибулю, моркву і картоплю почистити. Крупу промити, покласти в каструлю, залити водою (приблизно 1,5 л), довести до кипіння, додати одну картоплину цілком, варити до готовності.
Тим часом, викласти на друшляк гриби, щоб стекли, порізати їх соломкою. Подрібнену цибулю злегка (не до готовності) підсмажити на олії.
Зварену картоплину вийняти з юшки, розім’яти в пюре і покласти назад в каструлю. Дві картоплини, що залишилися, морквину покришити на невеличкі шматочки, покласти в каструлю, довести до кипіння, потім додати гриби, смажену цибулю, посолити, поперчити і варити до готовності. Заправити суп потовченим часником та зеленню. Смачного!