субота, 23 січня 2016 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Гарбузова ікра

День святого Михайла, як і багатьох святих у християнстві, відзначають в Україні кілька разів на рік. Але найбільше українці шанують Собор святого Михайла (21 листопада) і так зване Чудо святого архангела Михайла (19 вересня). Михайлове чудо святкували дуже просто – цього дня не працювали. Собор святого Михайла святкують значно пишніше.

Окрім Собору святого Михайла, на листопад припадають осінні поминальні дні (8 листопада Великомученика Дмитра, 14 листопада – святих Кузьми і Дем’яна), а також всі суботи напередодні зазначених свят. Ці поминальні дні називають «Діди», «Родичі», Поминальні». В ці дні готували скоромні страви, прості, але калорійні. Від Кузьми-Дем’яна починалися молодіжні гуляння – вечорниці, які тривали до Пилипа – 27 листопада. На вечорницях варили курей, готували також всілякі яєчні та бабки на яйцях (з сиру, гарбуза, локшини), різноманітні каші, голубці, страви з овочів.

А нам до вподоби стала ікра з гарбуза – чудова страва, проста в приготуванні і наповнена корисними речовинами, вітамінами і сонцем.



Щоб приготувати ікру потрібно:

•1 кг гарбуза
•2 середніх кислуватих яблука
•2 середніх цибулини
•1 зубок часнику
•1 ст. ложка томатної пасти
•спеції (лавровий листочок, мелений чорний перець, коріандр, паприка) – за смаком
•олія, сіль

Гарбуз почистити, натерти на крупній тертці, дрібно нарізати цибулю, подрібнити часник, яблука очистити від шкірки і насіння і натерти на крупній тертці. На олії спасерувати цибулю, потім додати тертий гарбуз, лавровий лист і смажити без кришки на середньому вогні 10 хвилин, періодично помішуючи. Додати терті яблука і смажити ще 5–10 хвилин. Додати томат, часник, сіль і спеції, перемішати і смажити ще 5 хвилин.

Подавати цю стравою холодною.Ікру з гарбуза смачно їсти з картоплею, кашами та й просто з хлібом. Смачного!
 (Рецептом з нами поділилась наша читачка Ірина Шейко)