субота, 5 вересня 2015 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Карась начинений

Святом славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла закінчується Петрівка – піст, що тривав упродовж кількох тижнів. У православному календарі це свято посідає важливе місце. До церкви йшли у святковому вбранні, прибирали господу. Готували багато різноманітних страв: варили борщ, вареники, запікали рибу, і зазвичай було багато страв з сиру: сирники, запіканки, обов’язково пекли сирні мандрики. Мандриками розговлялися після повернення з церкви; роздавали їх дітям, які відвідували цього дня всіх родичів і сусідів; наділяли пастухів і підпасків. Вірили, що з’їдена на Петра мандрика рятуватиме людину від лихоман ки потягом року.
 
Для приготування карасів потрібно:

• Карасі середнього розміру – 3 шт.
• Цибуля – 3 шт.
• Сушені гриби – 100 г
• Борошно – 1 ст. ложка
• Цукор – ¹ склянки
• Вершкове масло або смалець
• Сіль – за смаком

Для підливи:
• 1 цибулина
• 1 ложка борошна
• 2–3 ст. ложки сметани
• Кип’ячена вода, сіль, перець, лавровий лист

Добре вичищені й вимочені карасі середнього розміру промокнути рушничком, натерти зсередини і ззовні сіллю, начинити і скласти у злегка змащену сметаною сковороду. Для начинки покришену цибулю вимочити у воді, посолити, підсмажити на маслі або смальці до прозорості. Додати проварені й посічені сушені гриби. Зняти з вогню, всипати борошно, гарно вимішуючи, щоб не було грудок.

Зробити підливу: підсмажити на маслі дрібно порізану цибулю, додати ложку пшеничного борошна, зняти з вогню, перемішуючи. Коли маса трохи охолоне, влити теплу кип’ячену воду, покласти сметану й поставити на вогонь. Щойно закипить, слід посолити й поперчити до смаку, додати лавровий лист і залити підливою рибу так, щоб бочок її трохи виглядав із рідини. Поставити в духовку, доки підлива не стане густою і не зменшиться приблизно вполовину. Карасі можна подавати з відвареною молодою картоплею.