В староі новозавітніх текстах дуже часто згадується про пости, в яких втілено євангельський
зміст спасіння душі через помірність, утримання від розваг, обмеження у харчуванні. Все це пов’язано в народній свідомості зі стражданнями Ісуса Христа. Під час Великого Посту готували багато всіляких каш, робили млинці, гречані вареники й галушки, пшеничну
локшину, картопляники, деруни. Вживали чимало страв з бобових, а також з овочів, їли багато редьки і хрону, заварювали духмяні і цілющі трави замість чаю і пили їх без цукру.
Для приготування потрібно:
• одна головка капусти – 0,5 кг
• картопля – 700 г
• цибулина – 1 шт.
• морква – 1 шт.
• томатна паста – 1/2 склянки
• олія – 2 ст. ложки
• сіль, перець, цукор – за смаком
Зняти з капустини верхнє пошкоджене листя, вирізати качанчик і приварити капустину в підсоленому окропі, аби листки могли вільно відділятись. Вийняти капустину на друшляк, дати стекти воді. Розібрати на листя, зрізати потовщення на листках. Цибулю, моркву і картоплю почистити, натерти на дрібній тертушці. До овочів додати сіль, перець, все перемішати. Начинку покласти на середину листка, голубці завити. Взяти казанок чи каструлю з товстим дном. Дно змастити олією. Голубці тісно скласти до каструлі. Дно можна вистелити листям капусти, якщо залишилося. Приготувати підливу. Для цього до капустяного відвару
додати сіль, перець, цукор, томат, довести до кипіння. Залити голубці так, щоб підлива їх повністю покрила і поставити тушкуватися на слабкому вогні протягом двох годин (найкраще у духовку). Готові голубці подавати гарячими.
Смачного!
