пʼятниця, 3 липня 2015 р.

СТАРОДАВНЯ КУХНЯ. Вареники з черешнями

Петрівка – піст, що починався через тиждень після Трійці і тривав до дня святого Петра. На Петрівку припадало свято Івана Купала. В православному календарі – це одне з найбільших свят в ім’я Різдва святого Іоана Предтечі і Хрестителя Господня. До середини  ХІХ століття жінки дотримували заборону куштувати ягоди до Івана, а вже на свято готували багато різноманітних страв з вишнями, суницями, полуницями. І чоловіки, і жінки, і діти із задоволенням ласували варениками, пирогами, налисниками, соколиками, запіканками з ягід.          
Для приготування потрібно:
• Борошно – 4 склянки
• Яйця – 2 шт.
• Вода  – 1 склянка
• Черешні – 5 склянок
• Цукор – 0,5 склянки
• Вершкове масло – 100 г
• Мед, сметана – за смаком

Вареники вважаються в українців однією з найулюбленіших страв. Черешні перебрати, помити і вийняти кісточки. Пшеничне борошно просіяти крізь сито, вбити яйця і влити воду, поступово розмішуючи. Вода має бути холодною, щоб тісто при виробленні вареників швидко не висихало. Воно має вдатися не рідке й не густе. До рідкого тіста підсипати борошенця, вимішуючи. А якщо тісто вдалося крутуватим, то його після першого вимішування слід деякий час погладжувати руками, змоченими у воді, потім щільно накрити мискою, а поверх ще й рушником і лишити розстоюватися. Через 10–15 хвилин вимісити і за потребою повторити процедуру.

Розкачати з тіста невеликі, однакові за розміром кружечки-варяниці. На денце кожної насипати трохи цукру, покласти черешні і защипнути. Варити у злегка підсоленому окропі
порціями, щоб вареникам у каструлі не було тісно. Готові вареники спливуть на поверхню. Вийняти друшляком у полив’яну макітру, одразу помастити розтопленим вершковим маслом, перемішати. В давнину перемішували вареники всі разом, підкидаючи їх у макітрі - перегуцикували. Це зазвичай робив чоловік, бо макітри були чималі – до 10-12 літрів. Вареники подавати з медом, сметаною, ряжанкою. Смачними будуть вареники і з суницями, полуницями, вишнями.